PRERUŠOVANÉ HLADOVANIE

PRERUŠOVANÉ HLADOVANIE

Prerušované hladovanie (ďalej len IF, z anglického Intermittent fasting) je metóda k redukcii váhy. Párkrát som o tejto metóde počula a myšlienka takejto formy stravovania sa mi zdala veľmi zaujímavá. Začala som si vyhľadávať informácie a pustila sa do toho. Mojim cieľom nebol ani tak úbytok tukov, ako skôr optimalizácia zdravého životného štýlu a času. IF sa tak ponúkalo ako skvelá možnosť toto všetko skĺbiť dohromady. Existuje hneď niekoľko variánt prerušovaného hladovania, čo sa týka intervalov. Ja som si zvolila variantu 16/8. Zo znamená, že 16 hodín denne hladujete a vo zvyšných 8 hodinách môžete jesť. (Vo všeobecnosti sa ženám doporučuje varianta 14/10).


ZAČIATKY IF

Prvé tri dni pre mňa boli naozaj náročné. Pociťovala som hlad, bola som nervózna, podráždená a unavená. V týchto troch najkritickejších dňoch doporučujem obmedziť kontakty s okolím :)

Ďalšie dni tiež neboli ružové, ale deň za dňom sa všetko zlepšovalo. Postupne som si zvykla a môj nový stravovací režim mi začal plne vyhovovať. Toto “zoznamovanie” trvalo asi 14 dní. 


PRVÉ ZMENY

Už po pár týždňoch som začala pozorovať prvé úbytky na váhe. Priatelia sa začali pýtať na to, čo som zmenila a ako je možné, že to funguje. Časť úbytku váhy bola samozrejme voda, ale zbavila som sa aj tukov - a to naozaj rýchlo. Každé ráno som sa tešila na to, ako sa postavím na váhu a pochválim sa. Keď vidíte tak skvelé výsledky, máte zo seba naozaj radosť. 


STRAVA

Je jasné, že v intervale hladovania nič nejeme. Opačne je to s prísunom tekutín. Je naozaj dôležité dodržiavať pitný režim, vyhýbajte sa však sladeným nápojom. Doporučuje  sa piť vodu s citrónom, nesladené čaje a kávu bez cukru a mlieka. 

V intervale, keď jete, by vaša strava mala byť vyvážená a poskladaná z  kvalitných potravín. Ja osobne mám 2-3 väčšie jedlá denne. Každé z jedál obsahuje kvalitnú bielkovinu, sacharidy aj tuky. Kalórie si nepočítam, svoje telo poznám pomerne dobre a stravujem sa intuitívne.

Vo všeobecnosti platí, že energetický výdaj musí byť väčší ako príjem, aby telo správne fungovalo a spaľovalo tuky. 

Nemusíte sa však báť, že všetko je len o počítaní  kalórií a prísnom režime. Každá občas potrebujeme zhrešiť a aj ja mám vo svojom IF zaradený cheat meal, takže si 1-2 x týždne doprajem nejakú kalorickú bombu, ako je napríklad pečená kačka s kapustou (ktorú úplne zbožňujem).


CVIČENIE

Tréning by mal byť zaradený ku koncu „hladujúceho“ intervalu a mal by končiť cca hodinu pred prvým jedlom. Pri štúdiách tejto metódy bolo zistené, že nedochádza (alebo úplne minimálne) k strate svalovej hmoty, čo je oproti iným diétam výnimočné. 


DOPLNKY STRAVY

Pred každým tréningom som si dala CARNITIN a FAT KILLER. Ale pozor - ak máte citlivejší žalúdok, nedoporučujem užívať Fat Killer nalačno. Osobne som žiadne nepríjemné účinky nepociťovala, ale určite vnímajte reakcie svojho tela a nerobte nič, čo by vám mohlo uškodiť. Ďalšie doplnky sú vitamíny, ktoré si dávam pri prvom a poslednom jedle kvôli rozpustnosti v tukoch. Večer potom už len NIGHT BURNER a magnézium so zinkom. 


ZÁVER

Vďaka IF sa mi podarilo zhodiť 12 kg v priebehu 4 mesiacov. Benefity však neboli len v redukcii váhy. Úplne som sa zbavila neznesiteľných bolestí pri perióde, lepšie som sa dokázala sústrediť a odoznela i dosť častá únava. 

Celý článok je napísaný na základe mojich osobných skúseností. Tento štýl stravovania ale rozhodne nie je vhodný pre každého a pred začiatkom prerušovaného hladovania by ste mali túto možnosť konzultovať s odborníkom: nutričným terapeutom alebo lekárom.




Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty