Kedy je najlepšie užívať pri chudnutí proteín?

 Kedy je najlepšie užívať pri chudnutí proteín?

Bielkoviny v strave majú svoju nezastupiteľnú funkciu! Najmä keď chudneš, zameraj sa na to, aby si mala ich príjem dostatočný. Prečo sú tak dôležité? A kedy je vhodné piť proteínové nápoje? Koľko piť proteínu? A má zmysel dávať si proteín pri chudnutí? To všetko sa dočítaš v tomto článku.

PREČO ZARADIŤ DO JEDÁLNIČKU BIELKOVINY

- Majú vysoký termický efekt. To znamená, že na ich spracovanie telo využije väčšie množstvo energie (je to úbytok zo skonzumovanej energie). Udáva sa, že u bielkovín je to cca 15 – 30 %, oproti tomu sacharidy majú 5 – 10 % a tuky 1 – 3 %.
- Majú veľký sýtiaci efekt. Ak zješ jedlo, ktoré je bohaté na bielkoviny, budeš mať hlad za dlhšiu dobu, ako keby by si zjedla rýdzo sacharidové jedlo (napr. k ovseným vločkám si pridaj náš PROTEIN choco bueno a získaš výdatné jedlo, ktoré ťa zasýti).
- Proteín slúži k budovaniu svalovej hmoty.
- Pri chudnutí bielkoviny fungujú ako ochrana svalovej hmoty. Nechceš predsa chudnúť spoločne s tukmi aj svaly!


Protein

Ako správne dávkovať proteín? Doporučená dávka bielkovín pre ženy je zhruba 0,8 – 1 g bielkovín na kg aktívnej hmotnosti, športovkyne majú nároky vyššie. Rozpätie doporučenej dávky bielkovín pre športujúce ženy sa pohybuje od 1,5 až po 2,5 g bielkovín na kg hmotnosti. Samozrejme - ideálny príjem záleží na mnohých faktoroch (pohlavieí, výška, váha, športová aktivita…). V závislosti na tom, ako si alebo nie si schopná naplniť svoj denný príjem zo stravy, môžeš si dopomôcť proteínovým práškom.

Koľko bielkovín prijímať, keď chceš chudnúť? Ak si sa rozhodla začať chudnúť, potom je pre teba dostatočný príjem bielkovín obzvlášť dôležitý. Ich príjem by sa mal pohybovať cca od 1,5 – 2 g na kg telesnej hmotnosti. Ak nedokážeš svoj príjem získať zo stravy, zaraď proteín na chudnutie. Rozhodne má zmysel piť proteín pri chudnutí!

KEDY UŽÍVAŤ PROTEÍN 

Potraviny bohaté na bielkoviny sú napríklad: mäso, vajcia, mliečne výrobky či strukoviny. Ak máš problém zjesť svoj doporučený príjem bielkovín v strave, potom na rad prichádza proteínový prášok! A čo si budeme hovoriť, proteínové prášky sú chutné a je to taká sladká odmena po cvičení, na ktorú sa môžeš tešiť!




1. Proteín môžeš užívať na lačno pred cvičením. Ak pôjdeš sacharidovo nalačno na kardio cvičenie, potom naštartuješ spaľovanie tukov skôr než po sacharidových raňajkách. Naviac tým ochrániš svoju svalovú hmotu.

2. Zaraď proteín po cvičení! Ak robíš len kardio či ľahké workouty bez posilňovania, potom proteín po tréningu nie je až tak nutný. Ale po poriadnom posilňovaní je viac než žiadúci! Podporíš tým regeneráciu svalov a ich rast.

3. Proteín si môžeš dopriať aj ako maškrtu! Nestíhaš si pripraviť jedlo, ale škvŕka ti v bruchu? Potom do seba šupni jednu odmerku proteínu! Dostatočne ťa zasýti a nebudeš mať chuť na maškrty. Proteínový prášok zároveň môžeš využiť na pečenie, cesto ti krásne osladí a dodá potrebné bielkoviny. A čo také protein pancakes? S proteínom si môžeš urobiť s proteínom chutné smoothie, proteínový puding alebo si ich pridať len tak do tvarohu či jogurtu – i to je super mňamka!

ČASTO SA PÝTATE: Môžem piť proteínový prášok s mliekom? 

Odpoveď je: ÁNO! Mlieko nijak neznehodnocuje bielkoviny v proteíne. Pre niekoho je to tiež omnoho chutnejšia varianta. Zároveň je ale nutné počítať s tým, že mlieko má nejaké kalórie naviac, preto ich započítaj do svojho príjmu. Skvelým kompromisom môže byť napríklad zmiešanie vody s mlieka pol na pol. Časom budeš mlieko uberať, až si zvykneš na chuť proteínu s vodou.




Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty