Nafúknuté bruško

Nafúknuté bruško

Trápi ťa nafúknuté bruško a nepríjemné pocity? Hlavu hore, stretla sa s tým už každá z nás. Je prirodzené, že sa občas necítime „vo svojej koži“. V tomto článku sa dozvieš, aké sú hlavné príčiny nafúknutého bruška a ako sa im vyvarovať. Sme dievčatá ako ty a tu sú naše osvedčené tipy!

A ako sa vyhnúť nafúknutému bruchu?

1. Vyvaruj sa potravinám, ktoré ti nerobia dobre.

2. Daj si pozor, aby si neprijímala v strave veľa soli a jednoduchých cukrov.

3. Daj si pozor na nadmerný príjem vlákniny!

4. Jedz v kľude. Nehádž do seba jedlo, poriadne si ho vychutnaj.

5. Hýb sa. Ak sa preješ, choď na prechádzku, ktorá ti pomôže vytráviť.

6. Dostatočne pi, ale vyvaruj sa bublinkových nápojov.

7. Zbytočne veľa sa nepozoruj a nestresuj sa.

Využiť môžeš aj náš prírodný doplnok stravy DETOX, ktorý má blahodarné účinky na trávenie.

 

CHCEM DETOXIKOVAŤ TELO



Ploché bříško


1. Nadbytok soli a jednoduchých cukrov

Príčinu hľadaj v strave. Nadbytok soli a jednoduchých cukrov v strave je častým problémom. My preferujeme pravidlo 80 na 20, pri ktorom si doprajeme v 80 % jedlo, ktoré je plnohodnotné, vyvážené a minimálne priemyselne spracované. V 20 % je to jedlo nie tak nutrične hodnotné. Nájdi rovnováhu v strave. Zdravý životný štýl neznamená, že si budeš odopierať všetko, čo máš rada. Dôležité je množstvo. 

Ak je tvoj jedálniček zložený z veľkej časti LEN z priemyslovo spracovaných jedál, ktoré obsahujú nadmieru soli a cukru, to sa potom odrazí na tvojom zdraví. Váha pôjde hore, ty budeš mať menej energie, budeš sa cítiť nafúknutá, unavená a rozhodne nie FIT.


2. Potraviny, ktoré nášmu tráveniu nesedia

Príčinou nafúknutého bruška môžu byť intolerancie a alergie na potraviny. Ak je nafúknutie neúnosné, vyhľadaj lekára! Spoločne zistíte, čo tvojmu telu vadí a čoho by si sa mala vyvarovať. Doma si môžeš skúsiť tzv. eliminačnú diétu. Tá spočíva v tom, že vyradíš určité druhy potravín, ktoré by ti teoreticky mohli vadiť. Ak sa ti po ich vylúčení z jedálnička uľaví, potom vieš, čo za problémom väzí.

Ďalšou skupinou potravín, ktoré môžu mať na svedomí nafúknuté bruško, sú strukoviny. Sú fajn a čas od času by sa mali objavovať v jedálničku každej z nás. Len je potreba vedieť ich správne upraviť, aby nám nenarobili v bruchu neplechu. A čo taká surová zelenina? Nie každému bude v tomto stave vyhovovať. Pozoruj sa a zisťuj, aká úprava a spracovanie potravín ti vyhovuje najviac. 

Ďalšou kategóriou, ktorá môže mať nepriaznivý vplyv na trávenie, sú umelé sladidlá. Niekto môže vypiť liter coly zero a s jeho trávením to nič neurobí, ďalší bude mať brucho ako balón. To je veľmi individuálne.


Nafouklé bříško


3. Nadmiera vlákniny

Vláknina podporuje správne vyprázdňovanie, pomáha pri chudnutí, má vysoký sýtiaci efekt, ale na svojom konte má ešte omnoho viac benefitov. Denný doporučený príjem pre dospelého človeka je cca 25 – 30 g vlákniny na deň. Väčšina obyvateľov SR má vlákniny nedostatok. A keď sa rozhodnú začať jesť pestrejšie a zaradia viac zeleniny a celozrnných výrobkov, objaví sa nafúknutie. Telo nie je na taký príjem vlákniny zvyknuté, a tak sa s tým vysporiadava. Ak je vlákniny nadbytok, potom sa môže objaviť hnačka, nafúknutie a bolesti brucha. Nič sa nemá preháňať, všetko s mierou.


4. Rituály pri jedle

„Kultúru stolovania“ nám rodičia vštepovali od mala. A mali pravdu. Pri jedle nerob ďalších sto vecí, seď v kľude, jedz pomaly, nehltaj a plne sa sústreď na to, aby si každé sústo starostlivo prežula. Ak ješ rýchlo a v strese, môže sa to prejaviť nafúknutým bruškom.


5. Bublinkové nápoje

Dodržiavanie pitného režimu je dôležité, ale vždy keď hovoríme o pitnom režime, máme na mysli čistú neperlivú vodu. Perlivé nápoje môžu spôsobovať plynatosť a nafúknuté bruško.


6. Nesprávne držanie tela

Máš neustály pocit vypuklého bruška? Narovnaj sa! Niekedy sa ani nejedná o dôsledok zlého trávenia, ale o nevhodný postoj. Zameraj sa na držanie tela behom chôdze, sedenia i státia.

Pevné bříško

7. Psychika robí divy

Vstávaš s pocitom, že dnes zase budeš schovávať nafúknuté bruško pod voľným tričkom? Máš obavy, že dnes večer na rande si nebudeš môcť vziať upnuté šaty? Hlavu hore, princezná. Zase tak veľmi sa nepozoruj. Mať trošku väčšie bruško po jedle – to je úplne normálne. Možno to na Instagrame zase tak často nevidíš, ale je to prirodzené. Hlavne sa zbytočne nestresuj.

 

A nezabudni, že byť občas nafúknutá je úplne NORMÁLNE. Obzvlášť my ženy sa v čase okolo menštruácie môžeme cítiť nafúknuté, zadržujeme nadbytočnú vodu v tele, a tak sa na váhe môže objaviť kľudne o 3 kg viac. Počúvaj svoje telo a nauč sa mu porozumieť.

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty