Pečivo a chudnutie

Pečivo a chudnutie

Ako je to s pečivom? Patrí do zdravého jedálnička? Môžem ho jesť aj pri chudnutí? A ako vybrať správne pečivo? Opýtali sme sa nutričnej terapeutky Jany Královej. V tomto článku sa dozvieš veľa zaujímavých informácií.

Môžem pri chudnutí jesť pečivo?

Áno, pečivo do zdravého jedálnička rozhodne patrí. Má rovnakú funkciu, ako ďalšie sacharidy, ktoré by sme rozhodne nemali vynechávať. Vyvážená a pestrá strava je kľúčom k zdravému telu.

 

A prečo sú sacharidy aj v diéte dôležité?

- Tvoria zásobu energie na dlhšiu dobu.

- Sú ľahko stráviteľné.

- Sú významným zdrojom vlákniny.

- Energia zo sacharidov podporí lepší výkon pri tréningu.

- Vyvážená strava bez obmedzovania niektorých z makroživín prospeje tvojej psychike a k lepšej nálade.



pečivo


Keď vynechám pečivo, schudnem?

Áno, je to možné, pretože dôjde k určitej zmene v jedálničku. Keď vynecháš pečivo, vynecháš sacharid a na sacharidy sa v tele viaže voda. Keď teda pečivo prestaneš jesť, telo vypustí vodu. Efekt to má! Áno, schudneš pár kíl, ale nie je to dlhodobá záležitosť. Akonáhle začneš jesť opäť sacharidy, naberieš kilá späť.

Pečivo nie je vinník! Dokonca ani žiadna iná potravina pri chudnutí nemôže za to, že nemáš také výsledky, aké by si chcela. Vždy bude záležať na celkovom kalorickom príjme a výdaji.



Zdravý jídelníček

Aké pečivo je najlepšie do diéty?

Ako vybrať správne pečivo do diéty? Nevyberaj len podľa vzhľadu. Pretože ani hnedý rohlík nie je zárukou toho, že je celozrnný, pretože môže byť len zafarbený. Orientuj sa podľa názvu pečiva. Máme danú legislatívu, ktorá nám pomôže so správnym výberom.

Teraz sa pozrieme na zúbok jednotlivým názvom, ktoré môžeme u pečiva vidieť.

Celozrnné pečivo – Naozaj znamená, že minimálny obsah celozrnnej múky je 80 %, čo je super. Také pečivo sa určite hodí do zdravého jedálnička.

Žitné pečivo – Obsahuje minimálne 90 % žitnej múky, čo je skvelé do diéty.

Pečivo cereálne – Toto označenie znamená, že je vyrobené z obilnín. A obilnina je aj pšeničná múka, čo znamená, že to môže byť aj klasický rohlík, v ktorom nenájdeme veľa vlákniny… Na toto označenie si daj pozor.

Viaczrnné pečivo – Toto je veľmi zavádzajúci názov. Minimálny obsah pšeničnej múky je 5 %, ale je tam viac druhov múky. Pečivu s týmto označením by sme sa mali radšej vyhnúť.

Žitno-pšeničné pečivo – Takéto pečivo je super voľba. Hlavne si pamätaj, že čo je v názve na prvom mieste, toho je v zložení viac.

Pšenično-žitné – Na prvom mieste je u tohoto typu pečiva pšenica. Áno, je to slovíčkarenie, ale je to tak. Radšej zvoľ to žitno-pšeničné, ktoré ti dodá viac vlákniny a živín.

TIP: Najlepšie je podľa nutričnej terapeutky Jany Královej žitné pečivo. Ak ešte naviac narazíš na chlieb žitný a kváskový, tak je to úplne super.


dietní pečivo

A čo balené pečivo?

U baleného pečiva je tá výhoda, že vidíme celé zloženie. Hlavne si pamätaj, že čo je napísané na prvom mieste, toho je tam najviac. Tiež môžeme povedať, že čím kratšie zloženie, tým lepšie. Nutričná terapeutka doporučuje, aby v pečive bolo minimálne 6 % vlákniny.

My môžeme doporučiť  DIET CRISPBREAD – Garlic & Oregano, diétne knäckebroty s príchuťou cesnaku a oregána, ktoré sa hodia ako zdravá alternatíva pečiva. ľahké chrumkavé plátky si môžeš dať k polievke, k šalátu, alebo si na nich namazať obľúbenú nátierku a urobiť si obložený chlebík.

Skvelé sú tiež PROTEIN STICKSKrehké proteínové tyčinky s pizza korením si zamiluješ na prvé schrupnutie. Hodia sa ako diétne zobkanie k televízii, občerstvenie na párty a maškrta na výlety, do práce či do školy.



pečivo a hubnutí

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty