JEDÁLNIČEK PRE TEHOTNÉ

JEDÁLNIČEK PRE TEHOTNÉ

Prečo nejesť sushi alebo tatarák? Koľko v tehotenstve priberiem? Ak aj teba zaujíma výživa v tehotenstve, určite si prečítaj tento článok!  

„Keď som tehotná, musím jesť za dvoch.“

Bohužiaľ, jedná sa o mýtus. Závratné navýšenie energie v tehotenstve nie je potrebné.

V prvom trimestri sa energia navyšuje len o 70 kcal/ denne. V druhom trimestri na 70 kcal/denne a v poslednom trimestri o 500 kcal/denne. V tomto období totiž prebieha najintenzívnejšie obdobie rastu plodu.

Veľmi často sa stretávam s otázkou: „Koľko v tehotenstve priberiem?“.  Ak sa budeš držať vyššie uvedeného navýšenia energie a jedálniček budú tvoriť tie správne potraviny, predpokladá sa váhový prírastok okolo 12 kg. Možno si teraz zdesená, ale upokojím ťa. Z celkových 12 kg tvorí: 3,2 kg plod, 1 kg plodová voda, 1 kg placenta a maternica, 1 kg nárast prsného tkaniva, 2 kg zvӓčšenie objemu telesných tekutín a krvi.  Z toho všetkého tukové tkanivo tvorí len 2-4 kg.

Čo mám v tehotenstve jesť?

Základom sú určite čerstvé a čo najmenej umelo spracované potraviny.

Určite by si mala dbať na dostatok kvalitných živočíšnych bielkovín (mӓso, vajcia, mliečne výrobky). Bielkoviny obsahujú množstvo látok, ktoré zabezpečujú správny rast a vývoj plodu. V neposlednom rade obsahujú tiež  vápnik, ktorý potrebuješ ty aj maličké pre správnu stavbu kostí.

V jedálničku by nemali chýbať komplexné sacharidy (celozrnné pečivo, prílohy apod.). Poskytnú ti dostatok vlákniny, množstvo vitamínov skupiny B a tiež okamžitú energiu.

Nemala by si zabúdať ani na kvalitné tuky, predovšetkým na tie nenasýtené, ktoré obsahujú omega3 mastné kyseliny. Nájdeš ich v tučných rybách (losos, makrela, tuniak, sardinky), orieškoch a semienkach. Omega3 napomáhajú správnemu vývoju mozgu a nervovej sústavy plodu.

Z vitamínov je pre bábätko nevyhnutný vitamín B9 a B12, ktorý zabezpečuje správny vývoj jeho nervovej sústavy a tiež dostatok červených krviniek. Vitamín B9 nájdeš predovšetkým v listovej zelenine, ovocí, strukovinách, cereáliách a vnútornostiach. Vitamín B12 je len v živočíšnych zdrojoch (mlieko, mäso, vajcia, ryby), matky vegetariánky by ho teda mali dopĺňať zvlášť.

Čo v tehotenstve nejesť?

Jedálniček by nemal v nadmernej miere obsahovať konzervačné látky. Nie u všetkých sú totiž preskúmané dopady na plod. Určite by si tiež s mierou mala konzumovať soľ. Doporučujeme, aby si zo svojho jedálnička vyradila sójové omáčky, rôzne dochucovadláúdeniny a ďalšie mastné výrobky (paštéty, párky apod.)

Samozrejmosťou je vyradenie výrobkov s kofeínomalkohol a ďalšie návykové látky.
Tvoj jedálniček by vo veľkej miere nemal obsahovať ani umelé sladidlá a jednoduché cukry (sladkosti, sladké pečivo, limonády apod.).

Nebezpečné môžu byť v tehotenstve aj nedostatočne tepelne spracované potraviny, ako je napríklad sushitatarák, alebo mlieko priamo od farmára, ktoré neprechádza pasterizáciou. Tieto potraviny môžu obsahovať nebezpečné baktérie, ktoré môžu uškodiť vývoju bábätka.

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty