Čo je to pravidlo 80/20?

Čo je to pravidlo 80/20?

V tomto článku ti ukážeme, že kvôli zdravému životnému štýlu, sa nemusíš vzdať čokolády a iných „mňamiek“, ktoré ťa v túto chvíľu napadajú. Nájdi v živote balanc. Skúšaj a objavuj, až kým nenarazíš na životný štýl, ktorý TEBE bude plne vyhovovať.

Chceme ti ukázať, že výsledky nebudeš mať síce zadarmo, ale rozhodne budú stáť za to. Žiadne hladovanie, ku krásnej postave sa musíš prejesť. Je toho ale omnoho viac, čo by sme ti chceli povedať.

Ako chudnúť zdravo?

- Nebuď na seba prehnane prísna.

- Nesnaž sa o 100% dokonalosť.

- Zrovnaj si to v hlave.

- Dodržuj zásady stravovania 80 na 20.

- Namiesto cheat day zaraď cheat meal.

Chceš mať istotu, že budeš jesť skutočne správne? Nechaj si zostaviť jedálniček na mieru.

Nutričná terapeutka Jana Králová pre teba naviac napísala e-book: 13 tipov do diéty!

Nechci od seba dokonalosť

Nikto nie je dokonalý, nikto nie je stopercentný. Dokonca ani tvoja obľúbená influencerka s brušákmi a sexy vypracovaným zadočkom občas nemá náladu na zeleninový šalát a namiesto toho si dá niečo, čo nie je živinovo celkom vyvážené, ale zato to uspokojí jej maškrtný jazýček.

Psychika ako jeden z pilierov úspešného chudnutia

Základom úspešnej redukcie tuku je vyvážená strava, primeraný pohyb, regenerácia, kvalitný spánok a psychická pohoda. Práve psychika vie urobiť v procese chudnutia divy. Aj keď budeš mať úplne vyšperkovaný jedálniček do posledného detailu, ale budeš vystresovaná, chudnutie môže stagnovať.

Je dôležité dopriať telu to, čo aktuálne potrebuje. Nauč sa ho počúvať. Rob pre neho len to najlepšie, čo uznáš za vhodné, a ono sa ti odvďačí. Niekedy ho nakŕmiš poriadne výživovo nadupaným jedlom, ktoré bude obsahovať všetky prospešné makro i mikronutrienty, inokedy zase nakŕmiš svoju dušu nejakou tou čokoládou alebo zákuskom. Psychická a fyzická schránka osobnosti sú dve spojené nádoby.

hubnuti-dieta

Vyskúšaj stravovanie na princípe 80/20

Aby si dosiahla rovnováhy v strave, môžeš vyskúšať pravidlo 80/20. Striktné dodržiavanie režimu nie je dlhodobo udržateľnou cestou. Dokážeš si toto obmedzovanie a odriekavanie snáď predstaviť po zbytok svojho života? Radšej zvoľ balanc.

Do 80 % svojho jedálnička zaraď minimálne priemyselne spracované potraviny, teda tie, ktoré sú vyrobené zo základných surovín. Menovite je to napríklad zelenina, ovocie, strukoviny, ryby, mäso, orechy, mliečne výrobky…

Niektoré potraviny budú samozrejme diskutabilné. Napríklad ovsené vločky – áno, je to základná potravina, ale zároveň došlo k nejakému priemyselnému spracovaniu, než sme ich objavili v regáloch supermarketu. Opäť sa vraciame k zásade – nesnaž sa o dokonalosť. Ovsené vločky do zdravého jedálnička samozrejme patria.

V 20 % svojho jedálnička si dopraj čokoľvek, čo máš rada. Bude to čerstvá vianočka? Kúsok čokolády? Koláč od babičky? Alebo niečo iné? Ak väčšinu času dodávaš svojmu telu všetko, čo potrebuje, nie je nutné sa stresovať, ak si raz za čas dopraješ aj niečo mimo plán.

stravování 80 na 20

Cheat meal áno, cheat day radšej nie

Vo všeobecnosti by naša nutričná terapeutka Jana Králová cheat day v pravom slova zmysle neodporučila. Ládovať sa od rána do večera, hádzať do seba piate cez deviate? To vedie akurát tak k blbej nálade, zlému tráveniu, nafukovaniu a podobne…

Radšej si dopraj raz za čas cheat meal. Zakomponuj do svojho jedálneho plánu nejakú mňamku, ktorú si dávaš ako „sviatočnú“. AK by si si ju dávala každý deň, už by to napríklad nebolo také terno. Takto sa máš na čo tešiť.

Cheat days sa obvykle zvrhnú a ty potom do seba dostaneš zbytočné kalórie naviacAk napríklad dodržiavaš kalorický deficit 500 kcal denne a potom by si si v priebehu cheat day dopriala 4 000 kcal, rýchlo by si sa dostala do kalorického nadbytku a všetka tvoja snaha by vyšla navnivoč. 

Skvelým kompromisom je tiež zdravé maškrtenie, ako sú naše orechová masla. Jedna lyžička uspokojí chute a nepokazí progres.

Vždy bude záležať na množstve. Žiadne jedlo nie je zlé či nezdravé, existuje len nezdravé množstvo. Pri zdravom životnom štýle si môžeš dopriať čokoládu a nepokazí ti to postavu. Zaraď 3 štvorčeky čokolády do svojich 20 % a buď happy ako dva grepy!

Tipy do diety

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty