8 najčastejších chýb pri behaní

8 najčastejších chýb pri behaní

Leto klope na dvere, vonku sa otepľuje, slniečko nás láka von… je na čase vybehnúť. Beh patrí medzi najobľúbenejšie aktivity pre chudnutie. Ako ale zaradiť beh do svojho života a vysporiadať sa s prvými bežeckými krôčkami správne? V tomto článku ti ukážeme najčastejšie chyby pri behaní, ktorých by si sa mala vyvarovať.


1. Nevhodná obuv na behanie

Ak ti nevhodne vybraná bežecká obuv neotrávi behanie hneď prvýkrát, určite jej negatívne účinky pocítiš neskôr. Bolesti bedier, lýtok, kolien, členkov, mozole… Vyvaruj sa týchto nepríjemností. A ako teda kúpiť vhodnú obuv na behanie?

Nikdy sa do obchodu nevyberaj ráno, keď tvoje nôžky ešte nie sú opuchnuté, ako to bude neskôr v teréne. Pri skúšaní sa uisti, že majú tvoje prsty dostatok miesta, ale noha vo vnútri nijak nekĺže. Ešte v predajni si vyskúšaj svoj prvý skúšobný beh medzi regálmi. Aj keď behanie po obchode asi nebude vrcholným zážitkom tvojho dňa, nohy v pohodlných teniskách ti za to poďakujú.

Nenakupuj len podľa ceny a prvého dojmu, radšej sa presvedč, že predávajúci bežeckej obuvi rozumie a dokáže ti poradiť. Napríklad: aká obuv je vhodná na behanie v lese a akú naopak zvoliť na behanie po asfalte.


2. Neexistuje zlé počasie, len nevhodné oblečenie

Behanie je tak trochu životný štýl a bežecké oblečenie môže byť tým pádom nielen funkčné, ale zároveň aj moderné. Môžeš ho vrstviť a farevne ladiť, aby si sa pri behu cítila v pohode fyzicky aj psychicky.

Voľ skôr viac ľahších vrstiev z materiálov, ktoré sú priedušné a odvádzajú pot. Vyrábajú sa z nich tričká, mikiny, šortky, tepláky, sukne, ale aj spodné prádlo. Ak si už v minulosti aspoň nejaký ten šport praktikovala, tak vieš, že práve pohodlná športová podprsenka je základ. A pri behaní to platí dvojnásobne! Naviac by mala byť dostatočne pevná, aby nikde nič „neprekážalo“.

Z nášho e-shopu si môžeš vybrať športovú mikinu na behanie, športovú bundu, tielka, podprsenky aj fitness legínky. Štýlové a zároveň pohodlné? Ladylab oblečenie spĺňa všetko!


CHCI OBLEČENÍ NA BĚHÁNÍ

3. Čo jesť a ako piť pred behaním?

Naposledy sa najedz cca 1,5 až 2 hodiny pred behaním. Posledné jedlo by malo byť s minimom tukov. Pozor tiež na väčšie množstvo vlákniny. Behať s plným a ťažkým bruškem rozhodne nie je nič príjemné. Ideálna je kombinácia komplexných sacharidov a ľahko stráviteľných bielkovín. Cca pol hodinky pred behom sa napi, maximálne však 0,5 l vody. Po dobehnutí sa naopak môžeš napiť, koľko budeš chcieť.

4. Nezabúdaj na rozohriatie a pretiahnutie

Pred výbehom rozohrej svoje telo. Môžeš všelijako poskakovať a blbnúť… Riziko zranenia zníži hlavne dynamický strečing, ale aj prekrúženie kĺbov – trupu, kolien alebo členkov. Po behu by mal byť strečing viac statický.


Protahování a běh


5. Drž sa pri behaní týchto zásad:

- Základom je správne dýchanie. Sústreď sa na dych, aby bol pravidelný. Často pri behaní dych zadržiavame, čo je zle.

- Drž spevnené telo. Nehrb sa.

- Našľapuj na celé chodidlo.

- Nerob príliš dlhé kroky.

- Nezdvíhaj kolená príliš vysoko.


6. Pozor na prepálenie začiatku

Namotivuješ sa u videa rozbehanej influencerky, alebo ťa do parku vyženie pohľad do zrkadla. Chceš výsledky hneď, preto sa rýchlosťou blesku ženieš cvalom do prvého kopca ako pod dohľadom bývalej telocvikárky… Ak na to pôjdeš nejak takto, dosť pravdepodobne bude tvoj prvý beh aj tým posledným.

Hlava i telo si na nový šport musia zvyknúť, preto si bežecké dávky servíruj postupne. Dôležité je cítiť sa dobre a pomaly sa zlepšovať – nie sa pri prvej príležitosti odrovnať tak, že sa na bežeckú obuv nebudeš môcť týždeň ani pozrieť. Môžeš začať rýchlou chôdzou a postupne prejsť do behu. Striedaj intervaly rýchlej chôdze a behu (najlepšie po 3 minútach). Uvidíš, ako sa budeš zlepšovať.


Běhání a hubnutí


7. Behaj pre radosť, nielen pre chudnutie

Behanie ti pomôže zredukovať tuk a získať skvelú kondičku, ale rozhodne by to nemalo znamenať to, že sa budeš trápiť behom, ktorý ťa vlastne ani nebaví. Behaj pre radosť, užívaj si to… A ak cítiš, že to nie je tvoj šálok kávy? Daj tomu šancu, ale nenúť sa. Behanie nemusí byť pre každého to najlepšie.

8. Behaj pravidelne

Snaž sa už od začiatku nastaviť pravidelný rytmus svojich tréningov. Stanov si dni, kedy pôjdeš behať, a svoj plán neklam. Pre lepšiu motiváciu si pred prvým behom urob fotku svojej postavy, nech máš neskôr s čím porovnávať.

Hľadáš motiváciu vybehnúť? 

- Motivovať k behu ťa môžu aj fitness hodinky. Špeciálne športtestery ti pomôžu sledovať nabehané kilometre aj tepovú frekvenciu.

- Podobnú službu ako športové hodinky urobia aj aplikácie na behanie.

- Zavolaj si na pomoc kamošku. Spoločne vám to behanie bude rýchlejšie „utekať“.

- Priprav si nových pomocníkov pre behanie, napríklad aj náš balíček Idem behať , ktorý obsahuje spaľovač FAT KILLER, nakopávač TURBO, proteín s príchuťou jahôdok + štýlovú šiltovku ZDARMA!

 

Poď s nami do bežeckej výzvy pre začiatočníkov! Postupne sa zlepšuj a sleduj na sebe výsledky. S nami to budeš mať jednoduchšie.

 


Tak čo? Ideš do toho s nami?

Běžecká výzva

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty